Top

De webwinkel is momenteel niet bereikbaar

Various - Leonard Cohen in het Fries
  • Various - Leonard Cohen in het Fries
26,95
Product is niet meer leverbaarTwaalf Friese artiesten brengen een eerbetoon aan Leonard Cohen. De oude Canadees, die nog dit najaar door Europa toert, is al door velen gecovered, maar de wijze waarop deze cd + dvd tot stand is gekomen is wel heel bijzonder. In een live-setting namen de artiesten ieder een liedje op, met verschillende muzikanten in een wisselende samenstelling. Van deze nummers is een live-registratie gemaakt met audio- en video-opnames.

De oorsprong van het project ligt bij Bart Kingma en Harry Zwerver. Bart vertaalde de liedjes van Cohen in het Fries en bedacht samen met audiotechnicus Harry het plan om er een verzamelplaat van te maken met een divers gezelschap.

Samen met arrangeur en muzikaal leider Peter van der Zwaag is daarna uitgebreid gezocht naar de beste manier om het project muzikaal vorm te geven. Artiesten werden benaderd en ‘getypecast’. Dat de ‘grand old man’ van de Friese folkmuziek Roel Slofstra de aangewezen man was om Suzanne te zingen. Nynke Laverman bleek al jarenlang onder de indruk te zijn van Jeff Buckley’s Hallelujah. Gurbe Douwstra had alle lp’s uit de beginjaren nog op zolder liggen en kreeg dus een liedje van Cohens eerste album toegewezen: the stranger song.

Zo krijgt het project geleidelijk vorm. Intussen hadden de initiatiefnemers gekozen voor opnames in een live-setting op een ongepolijste locatie. Het oog viel op een prachtige oude boerderij in Boer, nabij Franeker, waar het rode strijklicht het gouden spinrag met een glinstering laat afdalen naar het bruine hooi. Een echte partizanen-sfeer.

Met de muzikanten Peter van der Zwaag, Hubert Heeringa, Christiaan van Hemert, Ward Veenstra, Johannes Adema en Sytze Huisman konden de artiesten rekenen op veelzijdige begeleiding, waarin iedereen voldoende vrijheid kreeg om vorm te geven aan zijn eigen liedje.

Elske de Wall schreef een eigen arrangement voor Dance me to the end of love, Auke Busman en Robbie van Wieren pakten met volle bezetting uit in respectievelijk So long, Marianne en First we take Manhattan, Jaap Louwes liet de viool een hoofdrol spelen in Famous blue raincoat, Gerbrich van Dekken bracht Hey, that’s no way to say goodbye in een country-achtig sentiment, Piter Wilkens nam zijn eigen zangeres mee voor Lover lover lover, Gerrit Breteler schreef zelf een tekst op If it be your will en Mariusz zong prachtig Take this waltz.

Tracklist

1. Elske de Wall Dûnsje my de leafde út (Dance me to the end of love)
2. Gurbe Douwstra De swalkerinne(The stranger song)
3. Sido Martens De Partisaan (The Partisan)
4. Marius de Boer Draai my rûn (Take this Waltz)
5. Gerbrich van Dekken Ik wol dy op sa'n dei noch net by my wei(Hey, that's no way to say goodbye)
6. Robbie van Wieren Earst nim ik Manhattan (First we take Manhattan)
7. Roel Slofstra Suzanne (Suzanne)
8. Piter Wilkens libben, libben, libben(Lover, lover, lover)
9. Gerrit BretelerAs it jo wil is(If it be your will)
10. Nynke Laverman allelujah(Hallelujah)
11. Jaap LouwesLjochtblauwe reinjas(Famous blue raincoat)
12. Auke Busman Marjanne, kom by my(So long, Marianne)


Artikelnummer: CD+DVD